Jan2018
"Nothing great is easy", Captain Matthew Webb

Over mij

In 1998 ben ik met mijn gezin voor het eerst op vakantie gegaan naar Engeland. vanuit ons vakantiehuisje, bovenop de krijtrotsen in het pittoreske plaatsje Capel-le-Ferne, hadden we uitzicht over het kanaal en konden we regelmatig de kust van Frankrijk waarnemen.

Wij allemaal zijn tijdens die eerste vakantie in Engeland verliefd geworden op de streek en de mensen die we er leerden kennen. Het was echter pas een jaar later, dat wij voor het eerst kennis maakten met een groep Japanners, die in estafette het kanaal over gingen zwemmen. Toen ik vervolgens eens goed om mij heen keek, bleek het op ons vakantieadres te wemelen met mensen uit alle streken van de wereld, die met slechts één doel naar Engeland waren gekomen.... In de voetsporen treden van de beroemde Captain Webb.

Vanaf dat moment wist ik, dit wil ik ook. Om dit vervolgens direct weer uit mijn hoofd te zetten. Het water is koud en vies, het kost enorm veel geld, maar bovenal wilde ik niet in een zwembroek gezien worden vanwege mijn overgewicht.

Vele reizen naar ons favoriete vakantieadres (www.varne-ridge.co.uk) volgden, maar de wens bleef onuitgesproken, tot 2015. In dat jaar ben ik begonnen als Finance Manager bij een nieuw bedrijf, waar de energie vanaf spat. Vanuit mijn nieuwe werkkring leerde ik Jairo Birsak kennen van Fitclubs en in april 2015 ben ik met hem gaan trainen in de sportschool, met als doel 20-25kg af te vallen en meer zelfvertrouwen te krijgen. Op de één of andere wijze vonden wij een klik, want met de tijd kreeg ik doordat mijn lichaam sterk veranderde meer zelfvertrouwen en in september was mijn zelfvertrouwen zo ver toegenomen, dat ik de knoop heb doorgehakt en mijn vrouw heb verteld dat ik het Kanaal echt wilde overzwemmen.

Nadat zij van de eerste schrik was bijgekomen, hebben we in Engeland nog eens voorzichtig mijn plannen met onze Engelse vrienden David en Evelyn Frantzeskou besproken en ondertussen heb ik groen licht om er voor te gaan. Ondanks dat mijn vrouw doodsbang is voor water en het verschrikkelijk vind wat ik ga doen, is ze een enorme grote steun voor mij tijdens de voorbereidingen en is ze er van overtuigd dat ik het ga halen (al zal de angst voor een ongeluk in het water de komende 2,5 jaar zeker door haar hoofd spelen).

In oktober 2015 ben ik voor het eerst naar het zwembad gegaan. Was compleet buiten adem na 100m schoolslag. De weken erna maakte ik echter enorm grote sprongen en ondertussen zwem ik na 6 maanden training 5km in 2 uur rond. Daarnaast train ik nog 2x per week met mijn PT en 1x per week in de sportschool van mijn fysiotherapeut Otto Tenge, die mij helpt met mijn mobiliteit.

De komende maanden staan in het teken van het verbeteren van mijn zwemtechniek en mijn conditie verder uit te bouwen. Eind 2016 wil ik de 10km grens doorbreken. Het buitenwater staat vanaf 2017 op de kalender, maar hierover later.

Ik speelde al langere tijd met het idee voor een website, want ik wilde mijn verhaal delen in de hoop andere mensen te motiveren om er een gezondere levenswijze op na te houden. Daarnaast is niets onmogelijk en kan iemand, zelfs na zijn/haar 50e, ongelooflijke dingen bereiken.

Ik heb jarenlang geworsteld met mijn overgewicht/obesitas en was niet of nauwelijks van de bank te krijgen. Nu ik een jaar geleden de stap heb gezet om met behulp van een Personal Trainer hier iets aan te doen, voel ik mij herboren en fitter dan ik in de afgelopen 15-20 jaar geweest ben. De eerste stap is het moeilijkst, daarna wordt het beter, al hebben mijn vrouw (die ook bij Jairo traint) en ik al wel een jaar lang constante spierpijn van het sporten (hihi).

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat iedereen 5x per week in de sportschool/zwembad eindigt, maar als ik met mijn verhaal ook maar één iemand op weg kan helpen naar een gezondere levensstijl dan heb ik mijn eerste doel al bereikt.

En nee, het gaat helaas allemaal niet vanzelf en ook ik heb nog wel eens moeite met mijn voedingsschema, of de routine van het vele sporten, maar zoals Captain Matthew Webb (de eerste persoon die het Kanaal is overgezwommen) ooit al zei: "Nothing great is easy".